Home Uncategorized Juristi italian i antimafias: Kujdes shqiptarë, në rindërtimin pas tërmetit pritet të depërtojnë mafia italiane dhe shqiptare

Juristi italian i antimafias: Kujdes shqiptarë, në rindërtimin pas tërmetit pritet të depërtojnë mafia italiane dhe shqiptare

8 min read
0
0
83
Spread the love

Rindërtimi pas tërmetit është historikisht kafshata më e shijshme për mafian dhe Shqipëria nuk do të jetë përjashtim. Do të mbërrijnë flukse masive të parave, të cilat nuk mund të mos jenë një mundësi e shkëlqyer edhe për krimin e organizuar lokal, i cili sigurisht që nuk do që të humbasë mundësinë për të rritur marrëdhëniet e tij në ‘hije’.

Rindërtimi pas tërmetit do të jetë në kërkim për klane të vendosura tashmë në Durrës. Në këtë qytet Europol beson se shumë grupe kriminale nga e gjithë vendi kanë investime në sektorin e turizmit në hotel dhe qyteti kohët e fundit shërben në një farë mase si një pikë takimi apo edhe si strehë për shumë të arratisur.

Durrësi është shtëpia e një organizate të njohur në botën e krimit të organizuar, me ndikim jo vetëm në aktivitetet tregtare, por edhe politike dhe sociale, ekonomike. Klani fshatrave Sallmone, Shijak dhe Xhafzotaj. Banda, e udhëhequr nga Dashmir Gjoka, krenohet me marrëdhënie të rëndësishme politike dhe përdor sektorin e ndërtimit si një mjet të ligjshëm për pastrimin e parave nga droga, armët dhe trafikimi i qenieve njerëzore.

Atje ku ka fluks të madh parash ekziston rreziku i depërtimit të mafies. Dhe për këtë arsye Shqipëria nuk do të jetë imune nga ky rrezik. Personalisht, duke parë depërtimin e mafies në shpërndarjen e fondeve në çdo fatkeqësi natyrore që ka ndodhur në Itali, kam frikë se në Shqipëri e njëjta gjë mund të ndodhë si për vepra të mëdha, ashtu edhe për punë të vogla.

Ky dyshim, po e përsëris, nuk do të thotë dënim por thjesht një ftesë për ata që do të menaxhojnë rindërtimin për të mos ulur vigjilencën e tyre. Ne italianët e dimë se është thelbësore të qëndrojmë vigjilentë, duke vendosur instrumentet më të përshtatshme për të frenuar infiltrimet që do të lindin në mënyrë të pashmangshme. Në Shqipëri ne kemi qenë në gjendje të shohim se si situata e krizës politike, ekonomike dhe financiare i ka hapur rrugën krimit të organizuar vendas.

Kur korrupsioni merr terren, mafiozët gjithmonë kanë para në dispozicion dhe i përdorin ato për të rritur fuqinë dhe pasuritë e tyre. Kjo praktikë sigurisht që do të ndotë rindërtimin dhe do të krijojë një konkurrencë të padrejtë. Në këtë kontekst, klanet shqiptare, veçanërisht ato tashmë të pranishme në Durrës, mund të shihnin në rindërtimin e shtëpive dhe hoteleve një mundësi për të bërë biznes.

Mbaj mend Durrësin që Drejtoria e Hetimit Anti-Mafia theksoi në raportin e fundit gjysmë-vjetor se si klanet vendase kanë gërshetuar marrëdhëniet me “Ndranghetën, mafian Apuliane dhe madje edhe me Kamorrën. Këto aleanca e bëjnë rrezikun e infiltrimit edhe më të ndërlikuar. Një mënyrë për të parandaluar këtë rrezik mund të jetë menaxhimi i decentralizuar i fondeve. Për shembull, ato italiane mund të menaxhohen drejtpërdrejt nga Ministria jonë e Brendshme.

Prokurimi duhet t’u besohet kompanive të kualifikuar dhe të rregullt. Rindërtimi dhe sigurimi i shtëpive dhe hoteleve në zonat e prekura nga tërmeti duhet të kontrollohen nga gjyqësori duke shmangur besimin në kompani të panjohura ose ndoshta të krijuara ad hoc. Jam i sigurt që infiltrimet e para mafioze në Durrës do të ndodhin në vendet e ndërtimit.

Unë do të dëshiroja t’u sugjeroja autoriteteve shqiptare që të shmangin ose të paktën të zvogëlojnë rrezikun e infiltrimit mafioz për të qenë të kujdesshëm ndaj njerëzve që nuk janë në gjendje të garantojnë aftësi teknike, kompetencë dhe mbi të gjitha respektimin e ligjit për kryerjen e biznesit të rindërtimit.

Vëmendja maksimale e gjyqësorit shqiptar në sektorët në të cilët rrënjoset krimi: ndërtimi, transporti, qiraja, prishja, depozitimi i materialeve të rrezikshme, heqja dhe asgjësimi i të cilave kërkon aftësi specifike që nuk mund të improvizohen. Të dashur vëllezër shqiptarë, qëndroni vigjilent dhe përdorni të gjitha mjetet që ligji ju vë në dispozicion për të ndaluar depërtimet që fatkeqësisht së shpejti do të merreni.

Shkrimi ne origjinal

Load More Related Articles
Load More By FX_MEDIA
Load More In Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

ish-ministri: “Kush iku shpëtoi!”. Varfëria nuk bën revolucion, politika sundon e qetë

Spread the loveIsh-ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani, deklaroi se varfëria dhe votat jan…